top of page

Referendum 

Vanuit BhR willen we alle mogelijkheden benutten om het Rutbeek te behouden.

Eén van de middelen die we hiervoor kunnen inzetten is het aanvragen van een referendum bij de gemeente. Via dit raadgevende referendum worden dan alle stemgerechtigde inwoners van Enschede om hun mening gevraagd. 

BhR was het proces tot een referendum gestart en had de eerste 600 handtekeningen al ingediend. Dit inleidend verzoek was door de referendum commisie goedgekeurd. Tot de raad de proces ineens stop zette. Meer hierin het nieuwsbericht. 

 

Hieronder het referendum proces uitgelegd. 

Stap 1

Inleidend verzoek:

500 handtekeningen 

Om een referendum te kunnen aanvragen moesten wij een “Inleidend verzoek tot een referendum” bij de gemeente indienen, met minimaal 500 handtekeningen. Op 1 mei 2024 hebben wij in bij zijn van de lokale pers, het inleidend verzoek ingediend samen met 622 handtekeningen. De referendum commissie van de gemeente zal nu gaan bepalen of een referendum passend is voor het voorliggende raadsbesluit over het bungalowpark op het Rutbeek.

IMG-20240501-WA0000.jpg

Stap 2

Definitief verzoek:

> 3800 digitale handtekeningen

Als de gemeente besluit op basis van de referendumverordening dat het inleidend verzoek wordt ingewilligd dan dient een definitief verzoek om een referendum ingediend te worden. Dit verzoek dient ondersteund te worden door getekende ondersteuningsverklaringen van tenminste 3% van de kiesgerechtigden van de gemeente Enschede. Dit zijn ruim 3800 handtekeningen. De details hierover zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze handtekeningen digitaal, met behulp van de DigiD geplaatst moeten worden via een website van de gemeente. Zodra hierover meer bekend is, zullen we dit hier delen. Belangrijk is dat de mensen die bij stap 1 getekend hebben, dit bij stap 2 helaas opnieuw moeten doen. Voor stap 2 krijgen we maar 6 weken de tijd, dus alle hulp is dan welkom!

computers

Stap 3

Referendum

Na het definitieve verzoek, zal de referendum commissie de vraagstelling & de datum voor het Referendum bepalen. Wanneer dit zal zijn is onduidelijk. Organisatorisch is het voor gemeente handig om dit samen met andere verkiezingen te doen, maar deze zijn pas over 2 jaar. 

Stemmen

Stap 4

De uitslag

Wanneer voldoende mensen laten weten dat zij tegen de huidige plannen van 250 vakantiebungalows op het Rutbeek zijn, dan is dit een belangrijk (raadgevend) advies van de burgers aan de raad om niet in te stemmen met de voorgestelde bestemmingsplan wijziging. 

Het ingewikkelde in dit politieke dossier is dat als de gemeenteraad dit doet, het huidige bestemmingsplan van kracht blijft. En dat maakt de komst van 290, maar veel kleinere vakantiehuisjes mogelijk: een plan uit het begin van de jaren negentig dat nooit tot uitvoer is gekomen. Vrijwel de voltallige oppositie in de gemeenteraad ziet daarin het bewijs dat er blijkbaar geen businesscase voor is en overweegt om tegelijkertijd met het wegstemmen van het nieuwe plan ook de bestemming te laten wijzigen naar 'natuur'. Zo blijft het Rutbeek behouden! Lees meer hierover op de pagina Oplossing!

IMG_6374.jpg
bottom of page